Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barvení modelů


Barvení modelu začíná nejprve vytmelením celého modelu aby se vyrovnaly nerovnosti, které vylezou po natření barvou.

bufill.gif

Vynikající pro tento účel je ultralehký šlehaný tmel Bufill, od firmy SigaPro.
Tmel má vynikající přilnavost, je extrémně lehký, nepraská a dají se s ním vytmelit i poměrně velké nerovnosti či praskliny. Před samotným tmelením je dobré olepit náběžné hrany a různá namáhaná místa hnědou lepicí páskou namočenou do směsi vody a Herkulesu. Páska se dá použít i na překrytí der na serva, aby nám koukala jen páka serva.

Po vytvrdnutí tmelu přijde na radu pečlivé obroušení. Nedoporučuji dělat to doma v obýváku. Prachu z broušení je hodně a je velice jemný.

 

 

 

balakryl_polyurex.jpg


Po obroušení je dobré celý model nastříkat (nebo natřít) bezbarvým lakem. Já používám polyuretanový lak na vodní bázi Polyurex, velmi dobrý je Sokrates. Lak povrch modelu krásné zcelí a hlavně sjednotí se nasákavost jednotlivých ploch, takže se nestane, že by kamufláž byla někde světlejší nebo vybledlejší.

Lak se vyrábí v matném, polomatném a lesklém provedení, pro nás nejlepší matný.

 

 


Po zaschnutí laku je model připraven na nátěr barvami. Lze použít jakékoliv vodou ředitelné barvy, které lze povětšinou navzájem na sebe nanáše a i míchat k dosažení požadovaného odstínu.

remakol.jpg

 

 

Jako naprosto vyhovující svými vlastnostmi i cenou se mi osvědčil bílý latex a vodní tónovací pasty Remakol. Prodávají se v odstínech okrová, bílá, hned tmavá, kaštan, hned střední, černá, modrá, červená, žloutková, žlutá a zelená. Z těchto odstínu lze namíchat jakýkoli odstín je potřeba a aplikovat na model.

 

 

 

pebeo-lahev.jpg
pebeo-tuba.jpg

 

 

Vynikající zkušenosti máme i s barvami Pebeo, řady Acrylics paint deco a Acrylics Studio. Primárně jsou určeny pro malíře ale i na barvení modelu jsou skvělé.

 

 

 

nerchau-hobby-akryl.jpg

 

 

Vyzkoušeli jsme i Hobby Acryl od firmy Nerchau, koupený v hypermarketu Globus, také s ním lze velice dobře natírat modely. Jediným omezením je, že malá řada odstínů.

 

 

 

 

vallejo.jpg

 

 

Také se velmi osvědčily barvy Vallejo Model color. Protože jsou primárně určeny pro modeláře, není problém nalézt požadovaný odstín na vojenské letadlo. Jediná nevýhoda je, že poměr množství ku ceně není tak výhodné. Ale na drobnosti a patinu jsou super.

 

 

 

paint-retarder.jpg

 

 

Nevýhodou akrylů je že rychle zasychají. Pokud potřebujem natřít nějaké detaily, používáme zpomalovač schnutí od Tamiye. Slouží zároveň i jako ředidlo. Používáme opravdu jenom při malém množství barvy, určitě ne na celkový nátěr letadla, tam ředíme vodou nebo lihem.

 

 

 

 

Odzkoušené máme i nechat si namícha v prodejně barev akrylátovou omítkovou barvu. Namíchají cokoliv dle vzorníku RAL, minimální množství je 1 kg, což je na několik modelů a oprav. Cena se pohybuje okolo 125 kč a vlastnosti jsou stejné jako u latexu, jen se barva méně odírá.

Po dokončení kamufláže zbývá už jen nalepit samolepky s výsostnými znaky, imatrikulací a různými dalšími symboly, které se na letadle nacházejí dle zvolené kamufláže. Následuje další nástřik bezbarvým lakem pro uzavření povrchu a máme nádherné vybarvený letoun s povrchem odolným vůči povětrnostním vlivům, škrábancům od přistání či menších kolizí a který můžeme i omýt.

Podklady pro výsostné znaky a mnoho dalšího naleznete tady