Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vypalování otvorů v křídle

30. 3. 2015

Na začátku jsem vyřezával otvory na serva odlamovacím nožíkem. Klasika. Obkreslit servo, nožíkem obříznout tvar a potom opatrně vyřezávat pryč materiál z prostoru pro servo. Otvor by měl být o něco menší než servo, aby nedocházelo k pohybům serva, protože by to mělo vliv na velikost výchylky a nešlo by model rozumně vytrimovat. Když už se stane, že servo je trochu navolno, nezbývá než ho připevnit oboustrannou lepicí páskou nebo kapičkou lepidla z tavné pistole. V tomto případe je lepší servo ochránit smrštovací folií, aby šlo použít eventuálně i do jiného modelu.

Proces vyřezávání děr jsem ale chtěl urychlit, a tak jsem přešel na metodu vypalování pomocí drátu v pájce. Obkreslil jsem si půdorys serva na překližku a vyřízl. Do pájky jsem upevnil drát, ke kterému jsem si přidělal kus překližky jako hloubkový doraz. Překližkovou šablonku jsem si přichytil ke křídlu v místě, kde servo mělo být a žhavým drátem jsem opatrne vypálil otvor tak, že jsem kopíroval šablonu. Bylo to lepší ale nebylo to stále optimální.
diry_serva2.jpg
Nyní používám třetí metodu. K pájce si přidělám hliníkový plech ve tvaru serva. Plech rozpálím pomocí pájky a do křídla vypálím přesný tvar serva. Otvor je naprosto čistý a hladký. U menších modelů serva v otvoru upevňuji oboustrannou lepicí páskou. U větších modelu serva přilepím kapkou lepidla z tavné pistole. Servo potom přelepím hnědou lepicí páskou, přetmelím šlehaným tmelem, přebrousím a natřu. Z křídla mi potom vykukuje jen páka serva.

Hliníkový plech je možné nahradit i jiným, jen je potřeba to ohřát na teplotu kdy se polystyrén začně tavit. Doporučuji předem vyzkoušet na nějakém zbytkovém kusu

diry_serva1.jpgProtože je na trhu velké množství ruzných serv, mám zatím hotové šablony na serva HXT a Turnigy o hmotnosti 9 g. Pripravuji ješte šablony na serva větší - 16 g a 32 g. Pokud někdo bude chtít výřezy i s otvory na serva, není problém se domluvit, jaká serva budou použita a podle toho vypálit odpovídající otvory.

Milan