Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstuhy do modelu

Každý model je potřeba vystužit aby se zpevnila konstrukce. Zde popisujeme několik možností, které se nám osvědčily.

V modelářských obchodech se prodává spoustu různých výztuh do křídel i trupu. Většinou se jedná o laminátové nebo uhlíkové týčky, trubičky či jiné tvary. Jejich cena není nijak smrtelná, nicméně s větším množstvím modelu se už jedná o celkem nezanedbatelnou položku.

Protože trupy letadel vyřezávám z mnoha na sebe navazujících dílu, musím řešit vyztužení trupu větším množstvím výztuh. Stejně tak do křídel používám silnější výztuhy v závislosti na rozpětí a rychlosti modelu.

Testoval jsem různé jiné materiály a zjistil jsem, že výborným materiálem na výztuhy je bambus. Je velmi lehký, pružný a přitom velice pevný, což je přesně to, co člověk u výztuh potřebuje. Jako malou výztuhu lze použít bambusové špejle, které můžete koupit třeba v kuchyňských potřebách. Na větší výztuhy používám špejle ze hry mikádo vyrobené také z bambusu. Na výztuhy trupu jsou ideální bambusové štepy, které je nejjednodušší získat z bambusové rohože. Ta se rozebere a máte obrovské množství materiálu.

Na velké výztuhy používám hladkou bukovou kulatinu. Všechny konstrukce, kde jsem tento materiál použil, se naprosto osvědčily, vše funguje jak má a je to za mnohem menší peníz než uhlík.


Milan


vyztuhy.jpg